Dyssekilde
Dyssekilde
Dyssekilde
Dyssekilde
Dyssekilde
Dyssekilde

Bolig til Salg/Leje

Hus til salg / leje
Stort lyst hus ud til engen udlejes til ferie og inspiration
Oplev skønne Dyssekilde indefra
Hus til salg / leje
Bolig i hyggeligt andelskollektiv til salg
Bolig i hyggeligt andelskollektiv til salg

Fællesfaciliteter

Det er vigtigt for os i Økosamfundet Dyssekilde at behandle miljøet så skånsomt som muligt.

Derfor har vi etableret en række fælles faciliteter, så vi sparer på ressourcerne og privatforbruget og samtidig i fællesskab kan opføre os endnu mere klimavenligt.

Affaldet

Hvorfor have 70 enkeltstående skraldestativer spredt over hele landsbyen, når vi kan nøjes med ét fælles skraldehus – og oven i købet sikre endnu bedre sortering af affaldet?

I forsommeren 2009 opførte vi et 20-meter langt affaldshus. Her sorterer vi vores affald i 17 forskellige fraktioner, og affaldsgruppen sørger for at køre det, som kommunens folk ikke afhenter, til genbrugsstationen.

Genbrug

I samme hus har vi etableret den såkaldte ”genbrugs”. Her kan vi afleverer tøj, sko, legetøj, bøger, film og mindre indbo som vi ikke længere bruger, og andre kan så frit overtage det. Vi sparer affald, vi sikrer genanvendelse, og dermed sparer vi både penge og ressourcer.

Vaskeriet

I fælleshuset har vi indrettet et stort fællesvaskeri. Her vasker vi med miljøvenlig sæbe, og maskinerne bruger opsamlet regnvand. Det er også bedre for vaskemaskinerne, for vandet indeholder ikke kalk.

Spildevandet

Vi renser vores spildevand selv. Det er er energibesparende, næringsstofferne kan udnyttes til planter, det kan gøres endnu bedre end de offentlige spilderensningsanlæg, og så styrker det ansvarsfølelsen hos medlemmerne.

Vores pilerensningsanlæg har en positiv energibalance, det er nemt at vedligeholde, det bruger simpel teknologi, har givet os en smuk ”pileskov”, og det leverer pil, vi kan bruge til at flette eller fyre op med brændeovnene.

Fællesdyrkningen

En af de oprindelige tanker var, at Økosamfundet Dyssekilde skulle være selvforsynende.

For grøntsagselskerne er det stort set lykkedes. De dyrker en mark på 1 hektar og for nogle hundreder kroner og omkring 40 årlige arbejdstimer er der økologiske basisgrøntsager og frugt stort set året rundt.

Sammen sørger fællesdyrkerne for alt fra at gøre jorden klar til at så og høste resultaterne. Den sociale bonus er selvfølgelig fornøjelsen af at svinge lugejernet en lys sommeraften sammen med folk fra andre boliggrupper.

Flere steder i landsbyen er der desuden udlagt små køkkenhaver, som vi lejer for et symbolsk beløb på 1 kr. pr m2 – om året.